RSS Feed

Chocolate Tart


Best Tart Chocolate!!!

I had been craving a chocolate tart for the longest time before I actually made one for myself.

here’s my 1st cake in 2012, my first baked after the new year euphoria

i found this recipe about year ago, prepared all the ingredients also last year. Hahahaha.. i found myself such a pro procrastinate person. This cake, became one of my very favorite ones. Is lil bit tricky, so lets bake!!

Rich Chocolate Tart 

 Ingredients

 Pastry:

185 gr Flour 

150 gr Butter/ margarine (Cold and cut into small chunks)

25 gr Cocoa Powder

55 gr icing sugar mixture

2 eggs yolk

1 tbs ice water

Step by Step


 Filling 

4 eggs yolk

2 eggs

55 gr Castor Sugar

80 ml Heavy cream

300 gr Dark Cooking Chocolate

1 tbsp Vanila essence

 How-to-make

Pastry : 

Campur tepung, bubuk coklat, gula dan mentega di dalam mangkuk FP, lalu proses hingga tercampur rata. Masukkan kuning telur dan air, proses lagi hingga menggumpal. Uleni adonan hingga lembut. Tutup menggunakan plastik, dinginkan di kulkas selama 30 menit.

Panaskan oven, suhu sedang (moderate). —-> 160-170 C

Giling adonan pastry hingga cukup lebar untuk memuat loyang tart bongkar pasang ukuran 24cm yang sudah diolesi mentega hingga ke sisinya. Letakkan pastry ke dalam loyang, tekan-tekan ke sisi-sisinya, lalu ratakan pinggirannya. Tutup, dinginkan di kulkas selama 30 menit.

Tutup pastry dengan baking paper, isi dengan kacang kering atau beras, letakkan di atas loyang oven. Panggang tanpa ditutup selama 15 menit. Keluarkan kertas dan kacang2an/beras, panggang lagi 10 menit hingga sedang kecoklatan. Dinginkan.

 Filling : 

Kocok kuning telur, telur dan gula caster di dalam mangkuk kecil dengan mixer hingga kental dan creamy. Masukkan krim, coklat dan ekstrak. Tuang adonan coklat ke dalam pastry yang sudah dipanggang. Panggang selama 30 menit atau hingga filling matang/set. Dinginkan selama 10 menit

 Bikinnya agak tricky, Baking Blind technic. Hasil dr Crust nya beneran crunchy dan gak terlalu manis. well, this is soooo favorite!!

a Slice of tart

Jangan ditanya, sudah pasti eenaakkkk banget!!! Lets baking!!

About Rinny Hafid

i am a part time WORKER, a part time CHEF and a FULL-TIME TRAVELER!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: